Pitkään ja hartaasti rakentavilla on mahdollisuus pohtia pintamateriaaleja vähän pidempään kuin heillä, joiden on valittava ne nopeasti talopakettinsa yhteydessä. Tämä on toisaalta onni ja kirous. Kirouksen siitä tekee se, että mieli ehtii muuttua moneen kertaan. Onni on puolestaan siinä, että näytepaloja fiilistelemällä ehtii huomata laatuun ja käytännöllisyyteen liittyviä asioita.

Olen kantanut kotiin erilaisia laatta- ja parkettivaihtoehtoja, ja pyöritellyt niitä kuukausi tolkulla olohuoneen lattialla. Olen tilannut mallipaloja Nova Floorilta ja mm. Timberwiselta, sekä hakenut Ellet-näytepaloja Parketti Romanoffilta.  Keräämäni näytepalaset ovat olleet hyvinkin erihenkisiä. On ollut kansiveistettyä, kulmaviistettyä, tasaista, vaaleaa ja tummma. Yhtenäistä kaikissa kylläkin se, että haemme leveää lankkumaista tunnelmaa.

Laattojen mallikappaleita olen hakenut niin RTV´ltä kuin Kaakelikeskuskuksesta ja Pukkilan myymälästä. Huomionarvoista on ollut se, että kylppärilaatoissa mieltymykset eivät olekaan välttämättä niitä kaikista kalleimpia, vaan myös kohtuuhintaisten laattojen joukosta lötytyy varsin kauniita ja toimivia laattoja. Kylpyhuoneen neliöhintoja sanotaan kodin kalleimmiksi, joten laattoja on hyvä pohtia tarkkaan ja hartaasti.

Mutta toisinaan laatu ja hinta menevät toden totta käsi kädessä. Minulla on testissä kaksi eri 60 x 60cm kuivapuristelaattaa, joista on määrä valita laatta aula-ruokailutila-kettiö-käytävä-alueelle. Laatat ovat ulkoisesti hyvin samanhenkisiä jopa niin, että kylässä käyneet eivät ole edes huomanneet laattojen olevan itse asiassa eri laattoja. Laattojen pyörittäminen kotilattialla on kuitenkin tuonut ilmi sen, että toisessa on epämiellyttävän nihkeä pinta ja siinä näkyy jokainen luudunjälki ja jalankuva. Kalliimmassa laatassa ei näy koskaan mikään. Eivät jalanjäljet, eivätkä luudunkuvat. Jäljempi on pomminvarma siivoajan unelma!

Myös parkettimieltymykset ovat kallistuneet testipaloja ihmetellessä jopa alkuperäisestä suunnitelmasta ihan toisaalle.  Jotkut parketit vaativat säännöllistä öljyämistä jopa niin järein keinoin, että kotoa on siirrettävä kaikki mööpelit ja oltava poissa vähintään 18 tuntia öljykäsittelyn jälkeen. Kauniita upeita lankkuparketteja, mutta hankalanoloisia huoltaa. Sitten on lankkuparketteja, joihin riiittää pintakäsitteyaineen käyttäminen normaalin luutuamisen yhteydessä. Toki on myös melko huoltovapaitakin vaihtoehtoja. Sitten on kelluvaa parkettia, jonka voi asentaa itsekin, kun taas liimattavat lankkuparketit vaativat ammattiasentajan. Jo valmiiksi suolaiselle parketille tulee asennuksen kanssa aika hurjasti hintaa.

Tummissa parketeissa näkyy lika, samoin liian vaaleissa. Tammi on kova puulaji, mutta luontaisena mielestäni vähän pissinkeltainen. Lopulta olemmekin päätymässä melko huoltovapaaseen, itse asennettavaan ja siivousystävälliseen valkolakattuun tammeen, joka on sävyltään lämmin, mutta ei kuitenkaan keltainen. Emme harkitse laminaattia, sillä korkeiden tilojen vuoksi puuparketti auttaa akustiikka-asioissa. Suosin myös aitoja pintoja jäljitelmien sijaan.

 

Lattialaatta%20ja%20tasoja-normal.jpg

Lattiamateriaaleja-normal.jpg

Kylpyhuoneiden%20ja%20vessojen%20laatat-

Kylpyhuoneiden%20ja%20vessojen%20laatat%

huhtikuu%202%20004-normal.jpg

Pidän itse raakabetoniseinistä ja ylipäänsä industrial designista yhdistettynä luonnon aitoihin puumateriaaleihin rustiikissa kuluneessa hengessä. Alunpitäen ajatuksena on ollut kansiveistetty paksu lattialankku yhdessä teolliseen tyyliin rapattujen betonisten tehosteseinien kera. Löysin vanhemman blogin nimeltä Betonitalo, jossa linja on hyvin samanlainen omani kanssa. Vaan kotihan on kaikkien yhteinen, eikä pintojen valitseminen olekaan ollut niin yksioikoinen juttu.  Nääs onhan meillä näitä hallituksen jäseniä omine ajatuksineen; 5 ja 7-vuotiaat tytöt toivovat blingblingiä ja kauniita asioita. Tyttömäisiä juttuja eikä mitään teollisuushallia! Näinpä toteutuksen alla olisi jotakin sellaista, mikä on meille kaikille kultainen keskitie.

Edelleen selvittelen, miten toteutan mukavan näköiset tehosteseinärappaukset ainakin keittiön takaseinään ja tv-huoneeseen. Talotarinat -blogissa on käsitelty raakabetonipintojen kauneutta. Yhdyn noihin ajatuksiin, tosin tapettitoteutus on mielestäni aina epäaitoratkaisu. Kauniin pinnan on oltava myös aito. Näin ollen en hirveästi lämpene puulattian näköisistä laatoista, betoniseinän näköisistä tapeteista tai puu- tai kivijäljitelmä laminaattitasoista. Toki kustannukset ja käytettävissä oleva osaaminen asettaa aina omat rajoitteensa ja joskus on tehtävä kompromisseja tilanteeseen sopien.

Alla melko kevyt mutta ihan kaunis tehosteseinä viime kesän asuntomessuilta tampereelta.

asuntomessutalo%20betonisein%C3%A4-norma