Rojektimme tekniset tiedot tulevat tässä. Eli työnalla on kirkkonummelaisen arkkitehdin Hannele Haatajan suunnittelema parisataaneliöinen kivitalo (leca-harkko) kahdessa kerroksessa  ( Leca Design LTH 420). Kodissa on yläkerrassa 3-makuuhuonetta, vaatehuone, kodinhoitohuone ja kylpyhuone. Alakerrassa on tilava keittiö, erillinen ruokailutila, olohuone, tv-huone, sauna- ja kylpyhuone, wc, sekä vaatehuone ja aula. Kodissamme on haviteltu loft-maista avaruutta, isoja ikkunoita ja korkeita tiloja. Juuri sitä hyödyllisten käyttöneliöiden hummaamista, sähkönkulutuksen hurmaa ja hankalasti pestäviä ikkunoita.

Vaan älköös hätääntykö, kuvittelemme tietävämme mitä teemme (Leave me alone, I know what I´m doing!). Rakennusprojektiamme on edeltäny harjoitusversio ja ensimmäinen oppikoulu vuonna 2003. Rakensimme tuolloin puolitoistakerroksisen Kastelli-henkisen, tai pitäisikö sanoa "perinnetalohenkisen" puutalon. Tuolloin 10 vuotta nuorempina raha oli tiukemmassa, joten puurakentaminen oli tuolloin ajankohtaan sopiva, edullisempi valinta. Varsinkin kun itse urakoitiin putki- ja ilmastointityötkin. Vain sähkäri ja muurari-laatoittaja tekivät taikojaan, muu syntyi omin joukoin.  Harjoitusversio oli oiken kaunis puutalo lapsiystävällisellä alueella, mutta jäi taakse ulkomaanvuosien myötä. Otti 10-vuotta toipua edellisestä talorojektista, mutta tässä sitä taas ollaan, yhtä hömelöinä ja höynäytettyinä rojektiin kuin edelliselläkin kerralla. Tällä kertaa kahden käsipuolessa roukkuvan natiaisen kera. Aika taisi kullata muistot!

Vaan mikäpä sen lystimpää kuin oma kolo ja hyvä olo! Kymmeneen vuoteen on mahtunut 8 muuttoa, joista osa mantereelta toiselle muuttoja. Sinänsä ei lie kummallista, että ajatus vuokrakämppien ja muuttorumbien vaihtamisesta johonkin pysyvämpään tuntuukin yks kaks sangen houkuttavalta ajatukselta. Jopa seikkailijasielut voivat alkaa kaipaamaan jotain pysyvämpää. Ja toki ihan lastenkin vuoksi.

Myös tällä kertaa on pakko tuijotella lompakon pohjalle, niin herroiksi emme ole päässeet elelemään (vielä).  Kuten taloprojekteja ennen yleensä, myös tätäkin raksarojektia edelsi lukuisten talopakettien opiskelu, lukemattomat määrät google-hakuja, keskusteluja jo rakentaneiden tai parhaillaan rakentavien sankareiden kanssa, raksablogien, sisustus- ja alan lehtien lukemista, kiinnostavien tonttien etsintää, epäröintiä ja harkintaa, rakentajamessuja ja lopulta tonttikauppoja sekä erilaisten talovalmistajien ja ammattilaisten kilpailuttamista. Asioita selviteltiin isot tovit ennen kuin istahdimme samaan pöytään arkkitehtimme Hannelen kanssa. Sitten piti pläjäyttää kotia koskevat toiveet ja ajatukset Hannelelle ilman suurimpia aivopieruja.

Uudelta kodilta toivoimme seuraavia asioita: Avaruutta, toimivuutta, valoisuutta ja järkevää toteutettavuutta. Talosta haluttiin pitkälle suorakaiteen mallinen ilman monimutkaisia ja kalliita kattorakenteita. Monimuotoisuuden sijaan kattoon haetiin ilmettä kaksoislappeella, joka toteutettiin helposti ristikoilla. Halusimme uuteen kotiimme myös ison lasitetun terassin, jolla pidentää kesäilloista nauttimista pidemmälle syksyyn.

Halusimme kaksikerroksisen kodin, jossa makuu- ja kohdinhuoltotilat ovat yläkerrassa, ja jossa alakerta on vapaa kodinhuollollisilta asioilta ja näin helpommon paraatikunnossa vieraita varten. Saunaan ja kylpyhuoneeseen voi mennä ilman, että niiden läheisyyteen tyypillisesti sijoitettu kodinhoitohuone ja pyykkivuoret muistuttavat olemassaolostaan. Alakerrassa on kuitenkin vaatehuone eteisen läheisyydessä harrastevehkeitä ja ulkovaatekasoja varten. Myös taloon osana kuuluvassa kahden auton katoksessa on lämmin varasto, jossa tilaa vaihdella rönttävaatteita. Muutoin kodinhoitohuone palvelee siellä missä on likapyykkiäkin - yläkerrassa makuuhuoneiden ja vaatehuoneen välittömässä läheisyydessä, pohjoispuolella taloa, jossa se ei ole viemässä neliöitä tiloilta, joissa on  tarvetta kunnnon päivänvalolle.

Alakertaan toivoimme erillistä töllöhuonetta olohuoneen lisäksi. Samainen tila toimii tarvittaessa vierashuoneena. Olohuone puolestaan on aina vapaa hengailulle ja ystävien kanssa istuskelulle. Meillä päin kun on pannu aina kuumana ystäville ja sukulaisille.

Talo%20ikkunoita%20laitettaessa-normal.j