Kodin valaistuksessa riittää mietittävää. Olet varmaan nähnyt lukuisia koteja, joissa valaisimien paikat ovat hyvin epäkäytännöllisiä ja usein hieman vinossa siitä, missä niiden tulisi olla. Asukkaat ratkovat ongelmia siirtelemällä johtoja kattoa myöten, ripustamalla siirtokoukkuja ja parhaimmillaankin paikkaamalla pieleen mennyttä suunnittelua listoittamalla piuhoja piiloon. Jopa uudet kodit kärsivät pieleen menneistä valaisinsijoituksista. Eikä ammattilaisen tekemä valaistussuunnitelma aina säästä virheiltä. Nimittäin urakka- ja valmistalojen kattojen levyttäjät ovat eri sakkia kuin sähkäri ja valaistussuunnittelija. Jonkun pitäisi ehtiä varmistamaan, että tärkeinpien, kuten ruokapöydän keskelle tulevien valaisimien paikat ovat prikulleen oikein. Varmistamatta joku kuitenkin painaa duunia menemään miettimättä asiaa niin sentilleen.

Vierailimme viime kesänä Tampereen asuntomessuilla. Eräässä talossa makuuhuoneen roikkuva yleisvalaisin ei ollut keskellä huonetta, eikä keskellä huoneen leveää parisänkyäkään, vaan oudosti toisella laitaa sänkyä, selvästikin paikassa, jossa sen ei olisi pitänyt olla. Joissakin kylpyhuoneessa oli käytetty seinään kohdistuvaa valaistusta, mutta kaikessa karmeudessaan tällainen valaistus paljasti kylppärin huonon laatoitustyön. Jos joku laatta pykälsi, oli tämä valaistus omiaan tuomaan esiin laatoittajan kädenjäljet, tai lähinnä niiden aikaansaamat virheet. Eräässä kylppärissä katon halogeeni oli sijoitettu suoraan rainsower suihkun kohdalle , josta valo kimposi kattoon valaisematta kylpyhuonetta ja tehden kattoon ison heijasteympyrän. Selvästikin pieleen sijoitettu valaisin.

Mutta miten tällaisilta valaistusvirheiltä voi välttyä? Suunnittelijat toki auttavat asiassa, mutta eivät ole valvomassa urakoitsijoiden kädenjälkeä ja tarkistamassa, että heidän suunnitelmiensa mukaisten valaisimien paikat ovat juuri oikein. Suunnitteluvaiheessa olisi hyvä myös tietää, millaisia sisustuksellisia ja riippuvia valaisimia mihinkin kohtaan tulee. Montako niitä tulee? Paljonko niille tarvitaan tilaa? Miten valaisimet riippuvat suhteessa toisiinsa? Sopivatko valaisimet kelvineiltään yhteen ja onko niiden valaisuteho riittävä kyseessä olevaan tilaan. Eihän valaisimien oikeita paikkoja voi oikein muutoin tietää. Eikä sitä, monelleko valaisimelle tulee varata paikka ja tila. Valaistussuunnittelija voi tehdä oman arvionsa pelkän talopiirustuksen pohjalta, mutta pintojen värit, kalustesuunnitelmat ja tulevat valaisinmallit pitäisi olla tiedossa myös. Pelkät talopiirustukset eivät riitä onnistuneen valaistussuunnitelman tekemiseen. Näin ollen uudesta kodista pitäisi tietää aika paljon, ennen kuin valaistussuunnittelijan työ lyödään lukkoon. Pitäisi tietää jopa se, millainen suihku kylppäriisi tulee.  Jottei käy niin kuin asuntomessuilla.

Minä olen ostanut riippuvat valaisimet etukäteen niin, että niiden sijoittamisesta,valaisutehosta ja tilatarpeesta tiedetään mahdollisimman paljon. Kaikki kotimme riippuvat valaisimet ovat niin suunnittelupaperilla kuin sähkömiehen tiedossa. Lisäksi olen ollut sähkömiehen ja levyttäjien kanssa tarkistusmittaamassa valaisimien paikat, jotta valaisinpaikat tulevat varmasti oikein. Riippuvia valaisimia tulee sisääntuloaulaan, keittiön saarekkeen ylle, ison 8-hengen ruokapöydän päälle, olohuoneen kattoon ja makuuhuoneisiin. Jokainen näistä on tarkkaan mitattu ja läpikäyty kattoa levytettäessä. Myös kiinteiden led-valaisinten paikat katossa on tarkkaan mietitty ja levytystyötä tehdessä tarkistettu. Silti, koen yhäkin pientä epävarmuutta ja pohdin, sattuvatko kaikki valot oikein paikoilleen ja näyttäähän lopullinen toteutus odotetunlaiselta. Nimittäin, niin kuin kaikessa sisustuksessa ylipäänsä, myös valaistuksessa lopputulos vasta kertoo, oliko alkuperäinen visiointi onnistunut vai ei. Joskus kattokoolaukset ovat myös vaatineet pientä tuunaamista.

Koska levytämme itse, valaisimien sijoittamiseen on helppo suoda tarkkasilmäisyyttä. Silti, töitä siinä riittää. Mietinkin, että miten nämä voivat ikinä osua kohdalleen silloin, jos työntouhussa on urakkaporukka. Heillä kun ei välttämättä käy mielessä, onko se emännän kristallikruunu millilleen oikeassa paikassa.

Saunan valaistus on minulle henkilökohtainen murheenkryyni. Valaistussuunnittelija on suunnitellut sinne sen saman "avaruusalusvalaistuksen" kuin mitä muissakin saunoissa käytetään ja on käytetty jo viimeiset 15-vuotta; Led-nauhoja / pistevaloja luomassa sellaisen tunnelman kuin istuisit hikimajan sijaan lentävässä lautasessa. Vaan muutahan laittaisin jos mahdollisuus olisi. Cariitin lasimurskeseinä tuntuu olevan ainoa valopilkku saunojen valaistuksessa, mutta kiistatta ylihinnoiteltu. Tuhansien eurojen valaisin saunaan on ehkä vähän liikaa. Iso murskeseinä taitaa maksaa 3000€, jos en väärin muista. Toki saunan voi maalata mustaksi ja olla valaisematta juuri lain, mutta vaikkei siellä niin saunoessa tarvitsekaan mitään nähdä, niin siivotessa kyllä. No, saunaan koetan vielä miettiä ratkaisua. Saunojen valaisimissa on joko Cariitti-monopoli tai ne ovat jämähtäneet sinne missä olivat 15-20 vuotta sitten. Kannustakin suunnittelijoita innovatiivisiin kylpyhuone- ja saunavalaisinten suunnitteluun!

Jos haluat lukea valaistuksesta tarkemmin, kannattaa vierailla täällä: http://www.kodinvalaistus.fi/