Millaista se on, kun sisätöiden loppu häämöttää? Sen luulisi olevan innostavaa aikaa, jolloin putken päässä näkyy vihdoin valoa. Loppumetrit eivät ole kuitenkaan niin auvoisia. Kaikkea varjostaa sana "reklamaatio". Tuoteongelmat ovat toki tahattomia, mutta vaativat korjauksensa. Toisten kanssa reklamointi sujuu, toisten kanssa ei, ja kolmansien kanssa se on painajaismaista. 

Domuksen ikkunareklamaatiot tehtiin jo aiemmin. Yksi suuri lasi vaihdettiin kahteen otteeseen ja ikkunoiden sisäpuolen listotuksia vaihdettiin. Ikkunoita myös säädettiin. Domus saa reklamaatioiden hoidosta hienosti täyden kympin, mistä johtuen suosittelemme Domusta mielellämme muillekin rakentajille.  Nyt ikkunat ovat hienosti kunnossa ja koti odottaa niiltä osin asujiaan.

Parkettimme on mielestämme satumaisen kaunis. Niin kaunis, että sitä voisi tuijotella loputtomiin. Mutta upeassa parketissamme on vajavainen öljykäsittely, mistä johtuen se ei olekaan "ready to use" parketti. Parketti vaatiikin kauttaaltaan uuden öljykäsittelyn Osmo Colorilla. Parketti ei  tällä hetkellä kestä lainkaan käyttöä, eikä sen päällä voi kävellä kuin hipsutellen sukkasillaan. Pienikin lika imeytyy huokoiseen puuhun ja vaatii syväpuhdistuskäsittelyn. Yksi lastenhuone ehti kärsiä vahingot ennen kuin tajusimme parkettiin liittyvän ongelman. Jaloista kulkeutunut lika on lattiassa ja pysyy. Nyt parkettialueet ovat niin sanotusti käyttökiellossa ja odottelemme maahantuojan ja pintakäsittelijäyrityksen toimenpidepäätöstä.

Maalarit ovat hoitaneet reklamaatiot ja tulleet paikalle tekemään korjaukset. Silti, pari ongelmakohtaa harmittaa. Yksi seinä olisi paras hioa, tasoittaa ja pintakäsitellä uudestaan. Kokonainen korkea olohuoneen seinä... Mutta koska se näyttää tasaiselta normaalivalaistuksessa ja muhkuraiselta vain viistossa auringonpaisteessa, ei se riko vielä toleranssia, jolla pintatyötä kuuluu arvostella. Seinä pitäisi hioa ja pintakäsitellä sitten omin kustannuksin uudestaan, sillä maalarit sitä tuskin uusivat omaan piikkiin seinän ollessa toleranssin puitteissa ok.

Hioa ja pintakäsitelläkö seinä uudestaan, vai elääkö asian kanssa. Voitte arvata, että väsyneet rakentajat eivät juuri jaksa uusien rakennustellinkien, hiontapölyn ja maalausurakoitsijoiden vyöryvän tilaan, joka on listoja vaille valmis. Tekee mieli vaan hankkia pitkä 6m verho suureen ikkunaan, joka ratkaisee ongelman ehkä helpoten. Silti, jos pinnan kanssa luovuttaa nyt, se voi harmittaa lopun ikää.  Myöhemmät korjaukset jäävät tiettävästi aina aikomuksiksi. 

Sähkärikin on ollut meillä ehtiväinen. Hyvä tyyppi ja työtelijäs, mutta tässä kohtaa liian nopea. Hän kiinnitti led-nauhan kaksipuoleisella teipillä keittiökalusteiden alle ilman U-listaa. U-lista ohjaa valoa oikein, ja piilottaa lednauhan hieman hassun oman olemuksen, joka ei ole erityisen kaunis eikä oikein huomaamatonkaan. Se on huomaamaton pitkille ihmisille, jotka harvoin kurkistavat kaappien alle, mutta pistää tavismittaisella ihmisellä ikävästi silmään. Lisäksi nauha oli kiinnitetty liian taa etupainotteisen kiinnityksen sijaan. Suosimme etukiinnitystä, sillä taakse kiinnitettynä led-nauha heijastuu välitilan lasista. Valo on myös käytännöllisempi kaapiston etuosaan kiinnitettynä, jolloin valo valaisee työtason kaikista parhaiten.  Vaan kylläpä oli lednauha teippeineen lujassa kiinni. Luojan kiitos pitkäpinnainen naapurimme oli niin kätevä käsistään, että sai kun saikin tiukan nauhakiinnityksen irti ilman, että kaappien pinnat kärsivät irroituksesta. Olimme jo kertaalleen luovuttaneet ajatellen, että nauha ei kaapeista hevillä irtoa, vaan repii kalusteiden pinnan mennessään. Tässä kohtaa siis ottelu ja erävoitto ja työt jatkuu taas. Hallelujah!

Kalusteasiat eivät tällä hetkellä hymyilytä, vaan odottelemme kuumeisesti kalustereklamaatioiden käsittelyä Tammistossa, onhan meidän määrä muuttaa kuun lopussa ja nykyinen vuokra-asuntomme on jo irtisanottu sekin. Myöhästymisille ei ole varaa. Mahtaako putkiston koeponnistus mennä läpi ilman, että yksi WC-tila on käytössä... Lisäksi reklamaatioon liittyy muutama ovenvaihto, säätöongelma ja pieleen mennyt WC-kalustus. Kalusteiden kokonaisilmeen onnistuminen on sekin hämärän peitossa, sillä emme ole uskaltaneet poistaa kaappien smurffinvärisiä suojamuoveja. Putkari kun joutuu vielä tekemään taikojaan ja lista-asennukset ovat kesken. Kolhut uusissa kalusteissa olisivat ikävä juttu. Halu poistaa suojamuovit on kova, mutta halu säästyä enemmiltä kolhuilta on vielä kovempi. Elämme siis edelleen sen epätietoisuuden vallassa, mitä smurffinsinisten suojamuovien alta paljastuu.

Summa summarum... Jos sisäseinien maalaus ei ole kaikilta osin kunnossa, parketit ovat käyttökiellossa ja kalustetyöt ovat reklamaatioiden vuoksi kesken nekin, voitaneen jo kysyä mikä sistustusvaiheessa on sitten kunnossa. Väliovienkin piti tulla viime viikolla, mutta toimitus venähtää huomiseen. Se ei ole maailmanloppu, mutta kaikki ne asiat, jotka eivät tupsahda tontille ajallaan, aiheuttavat pieniä hikikarpaloita. Miksi tilausta ei kuulukaan? Kai tilaus on edennyt niin kuin piti.. 

Portaiden kaidelasitus luvattiin tulevalle viikolle, mutta koska neuvottelut venyivät myyjän saamatta kiinni alihankkijaansa, kaiteetkin jäävät viimeiselle viikolle. Pelko takalistossa odottelemme, saapuvatko ne ajallaan ja ovatko asianmukaisesti paikoillaan sovittuna muuttotarkastuspäivänä. 

Paljon on siis menneillään ja moni asia aiheuttaa valtavaa stressiä ja lisää työtä. Yli vuoden kestänyt rakennusprosessi painaa jäsenissä ja kiristää jo hermojakin. Perhe odottaa kuumeisesti aikaa, jolloin se voi viettää edes joskus arki-illan tai viikonlopun yhdessä. Olisipa tuo sangen villliä viettää aivan viikon lomakin yhdessä, onhan edellisestä yhteisestä lomasta 8kk! Ja jos ei lomasta pääse vielä haaveilemaan, niin jo sekin, että olisimme kaikki yhdessä osoitteessa kahden eri osoitteen sijaan, olisi mieletön helpotus ja erävoitto. Niinpä kaikista suurin toive on, että loppukuu vain jotenkin soljuisi ohi vastoinkäymisten, jotta tämäkin perhe voi vihdoin päästä kiinni normiarkeen.  

Työt eivät muuttoon lopu, sillä porrasvaluja, autokatosta ja terassivaluja jatketaan syksyn mittaan. Myös pihatyöt odottavat tekijäänsä. Mutta yksi osoite, hitusta normaalinpi perhe-arki ja muutaman viikon loma raksatöiltä tulisi nyt, jos koska, todella tarpeeseen. Amen!