Miltä tuntuu asua uudessa kodissa? Tämä on kysymys, jota monet ovat meiltä viime päivinä kyselleet. Olettamuksena on, että tämä on yksi elämän tähtihetkistä. On tilaa, toimivuutta, valoa, avaruutta. Mutta on myös läjä päin viivästymisiä ja tekemättömiä asioita, jotka vetävät fiilikset välillä aika kuralle. Saako juuri uuteen torppaan muuttanut emäntä vastata, että ei tämä nyt niin auvoista ole. Vielä.

On toki paljon ihania asioita. Koidin valoisuus on ihanaa! Luonto puskee sisään ovista ja ikkunoista. Keräsin eilen tontin kupeesta piirakkamarjatkin. Jonkun mielestä talo voi tuntua akvaariolta suurine ikkunoine, mutta meille asukkaille tämä on ihanaa valokylpyä ja läheisyyttä luonnon kanssa. Ihanaa katsoa ikkunoista avautuvaa maisemaa, metsää ja sen lomitse pilkottavaa järveä. 

Uudessa kodissa ilahduttaa toki muutkin seikat kuin ikkunoista avautuva maisema. Meillä on nyt koti, jossa on huomioitu juuri ne elementit, joita kodiltamme halusimme. Iso kotikokkaajan unelmakeittiö. Upo uudet ja nopeakäyttöiset kodinkoneet. Ruokapöytä takkatulen ääressä. Korkea olohuone. Tilavat makuuhuoneet ja perhearjen pyöritykseen täydellisesti sopiva kodinhoitohuone. On led-valaistus, kauniit puuparketit, toiveiden mukaiset ja hyvin onnistuneet laatoitukset. Silti, mieli on maassa ja tekemättömyydet vaivaa.

Meillä oli turkkasen huono tuuri rakentamisen loppumetreillä, mistä johtuen keskeneräisyyksiä on enemmän kuin mitä olimme ajateleet tässä vaiheessa olevan. Tavoitteena kun oli, että keskeneräisyydet olisivat ulkona, eivät enää talon sisällä. Mutta toisin kävi. Parkettiongelman takia monet asiat jäivät kesken. Portaita ei voitu hioa ja öljytä aikataulun mukaisesti sillä parketin öljyämisen aikana ei saanut syntyä pölyä ja roskaa. Myös listotukset jäivät pieniltä osin kesken, sillä listoja ei kannattanut kiinnittää ennen kuin öljykäsittely oli saatettu loppuun. Tämän seurauksena meillä on muutamia listoittamattomia ovenpieliä ja pari puuttuvaa jalkalistan pätkää. Ei niin iso juttu, mutta keskeneräisyys kuitenkin. Eniten harmittaa se, että portaista puuttuu toinen öljykerros. Portaat pitää kevyesti hioa ja taas öljytä, mikä tietää vähintään 12h kuivamisaikaa ja poissaoloa kotosalta.

Lattian öljyprojekti ei mennyt sekään ihan täydellisesti. Lattiassa on öljyämättömiä kohtia, parissa kohtaa näkyy telan jälki ja seinien lähellä on merkkejä liiallisista öljykertymistä. Pieniä valkoölyjuopia. Ei niitä kuka vain huomaa, mutta omaan silmään nekin pistää. Omassa kodissa tehdyt ratkaisut ovat olleet kalliita lähteä toteuttamaan ja silloin toiveena on priimaa. Laatuongelmat harmittavat. 

 

044-normal.jpg

 

Keittiön ja muiden kalusteiden asennuskorjaukset ehdittiin tekemään ennen muuttoa. Silti 5 keittiönovea ja kahden makuuhuoneen likuovet ovat menossa vaihtoon joko suunnitteluvirheen tai naarmujen vuoksi. Virheet eivät ole tosin juuri edes sellaisia, että niitä edes itse huomaisimme, mutta näin tarkastupöytäkirjaan on merkitty. Myös Ylämaan Graniitti on sitä mieltä, että parista naarmusta ei lähdetä neuvottelemaan, vaan pannaan uusiksi kaikki tasot. Sinänsä mukavaa, että haluavat toimittaa priimaa, mutta edessä oleva tasojen vaihto tarkoittaa tällä hetkellä sitä, että keittiön välitilanlasia ei voi asentaa. Keitiössä onkin nyt varottava, ettei vesi roisku altaan taa maaliseinään. Tiedossa on jälleen myös keittiön tehosteseinän runnomista, sillä tasojen asennus ei käy kolhuitta. Korjausmaalauksia ei näin kannata tehdä ennen kuin lopulliset tasot ovat paikoillaan. Vasta sen jälkeen korjausmaalataan ja päästään asentamaan välitilan lasi.

Laseista puheen ollen. Kaidelasitusten tekijät jättivät meille pienen yllärin. Yksi kaidekiinnitys oli jytkähtänyt läpi kiviseinän. Tästä he eivät meille maininneet sanallakaan, emmekä sitä heti edes huomanneet.  Ongelma kohta kun löytyi eilen toisen lastenhuoneen oven takaa. Sieltä löytyi noin 8cm halkaisijaltaan oleva reikä, joka oli kitattu umpeen hyvin kotikutoisesti. Olivat koristelleet kokonaisuuden myös maalarinteippikehyksellä. Ajattelivatko sitten, että se jotekin kruunaisi kaiken. 

003-normal.jpg

 

No, maalaria tässä tarvitaan joka tapauksessa. Mies T oli antanut pintakorjaukseen oikean maalipöntön, mutta jostain syystä sen sisältö ei ollutkaan sitä mitä purkissa piti olla. Vahinkona se, että porrasaukon yksi seinä on täynnä silmille hyppääviä maalilänttejä. Maalisävy on sama, mutta puolihimmeä ja kiiltävä eivät oikein stemmaa. Nyt yksi seinä on sen näköinen kuin siinä olisi käynyt pari innokasta lapsimaalaria kokeilemassa kädentaitojaan. Oikealla maalilla läntit saadaan toki peittoon, mutta onpahan taas yksi juttu lisää sisätöiden keskeneräisyyksien listalla.  

Asuminen on myös paljastanut sen, että tasotetöissä olisi ollut toivomisen varaa. Maalarit ovat ehkä olettaneet pintamaalauksen peittävän sen, mitä tasotetyöllä ei saatu finisteltyä riittävästi. Fintexin maali on kuitenkin ohuempaa kuin Tikkurilan Harmony, eikä se peittänytkään sieltä, missä tasotetöissä oikastiin. Maalarit eivät ole ehkä osanneet ennakoida Fintexin ohutta rakennetta ja sitä, että sen rooli ei ole peittää tasotevirheitä. Ehkä Tikkurilan Harmony olisi ollut paksuudessaan parempi pintamaalivainta. Vaan Fintexin piti olla käyttöä kestävämpi, ja siten luontainen valinta lapsiperheeseen. Ja varmaan se sitä onkin. Se vaan ei peitä tasotevirheitä niin hyvin kuin Tikkurila. Näinpä isojen ikkunoiden tuoma valo paljastaa ikäviä virheitä tasotetöissä. 

Myös valaistuksessa on sattunut pientä vibaa. Yleisvalaisimeksi valitsemamme Cariitin Kuu Led Satin valaisin on hyvä. Ehkä asteen liian keltainen, mutta melko kaunis värisävyltään. Keittiötasojen led-nauha on kuitenkin valkoinen, eikä se käy yhteen talon muiden valosävyjen kanssa. Led nauha ottaa myös värin keittiön takaseinästä. Vaikka seinä on tumman harmaa, ottaa led-valo siitä lilan heijasteen. Näinpä meillä on tosi omituinen led-tasovalaistus. Vähän niin kuin Teboilin wc- tilojen huumevalaistus. L-istan sijasta olisi ehkä sittenkin pitänyt käyttä U-listaa takaseinän väriheijasteen ehkäisemiseksi. Ja myös kylmä valkoinen on selvästi väärä led nauhan sävy suhteessa kodin muuhun valaistukseen. Revimme led-nauhan kertaalleen alas, koska se oli asennettu ilman alumiinilistaa. Nyt se häätynee mahdollisesti irroittaa sen vuoksi, että nauhan värisävy on väärä. Kuulostaa hassulta, että voiko värisävy olla juuri niin iso juttu, mutta kyllä se voi. Lämmin ja kylmä ovat valoina hyvin erilaisia. Valkoinen tuo keinotekoisen kelmeyden tullessaan, vaikka siitä puhutaankin modernimpana ja nykyaikaisempana vaihtoehtona. Välimalli näiden kahden väliltä olisi paras, mutta jos valita pitäisi, en lähtisi valkoisen valon perään. 

No, kuten tästä tekstistä käy ilmi, on rakentajilla vielä monta seikkaa huolehdittavana ennen kuin talo on sisältä kunnossa. Ei mitään valtavia asioita, mutta useita pieniä. Tässä ei varmasti tullut mieleen edes listata kaikia puutteita, kuten alakerran parketin ja laatta-alueen sauman listoittamista, tai että ulko-oven reklamaatio on vielä kokonaan tekemättä. Oven listathan irvistelevät ikävästi eivätkä ne ole kestäneet talven kosteutta. Laatan ja parketin välisen sauma-asian ratkominen vaatii hieman pohdintaa ja eri vaihtoehtojen kokeilua ennen lopullista työstöä. En nimittäin pidä n.3cm leveistä eritasolistoista, vaan toivoisin sauman kohdalle jotain pienempää ja huomaamattomampaa. Ideoita otetaan vastaan!!!!

Miltä uudessa kodissa asuminen siis tuntuu? Se tuntuu siltä, että tavarat eivät vielä oikein löydä paikkaansa, ja keskeneräisyyksiä pitää sietää. Myös jaksaa korjailla. Lämmin varasto autokatoksen yhteydessä on kesken, ja niinpä meillä on tolkuton homma saada tavarat väliaikaissäilöön. On hienoa olla perheenä saman katon alla kahden erillisen osoitteen sijaan, mutta ei tässä vielä päästä huippufiiliksiin. On liian aikaista sille vaikka toivoisikin, että tunnelmat olisivat innokkaammat. Tee-se-itse rakentajilla riittää duunia syksyn sateissa, ja niidenkin pariin pitäisi ehtiä mahdollisimman pian. Työnalla on mm. porras- ja käytävävalut, sekä päärakennukseen kytkeytyvä autokatos, jonka yhteydessä on meidän lämmin varasto. Myös yläkerran parveke vaatii tekijäänsä. Tässä vaiheessa ei siis voi lyödä hanskoja tiskiin, vaan on jaksettava painaa eteen päin. Uuteen kotiin muuttaneen elämä ei ehkä sittenkään vielä muuttunut niin ratkaisevasti, ettäkö tämä elämä olisi erityisen merkittävästi erilaista kuin viime viikolla.