Olemme päässet rakennusvaiheeseen, joka on ehkä kaikista raivostuttavin. Tulen raksalla käydessäni niin pahalle tuulelle, että minun on oikeastaan paras pysyä sieltä pois. Olet odotellut näkyvää pintaa kuin kuuta nousevaa, mutta kaikki ei menekään niin kuin Strömsöössä.

Jostain syystä kylpy ja WC -tilojen valkoinen laatta on saanut naarmuja pintaansa. En tiedä, mistä ne johtuvat. Ovatko olleet jo tullessa, ovatko saaneet pintanaarmunsa leikkuuvaiheessa vai ovatko laatat materiaaliltaan niin herkkiä, että naarmuuntuvat saumauksesta. Joka tapauksessa, joissakin laatoissa on havaittavissa harmillisia tummia naarmuja, joita en ole saanut lähtemään pesulla, enkä tärpätilläkään pyyhkäisten. Kovin pysyviltä näyttävät. Laatoitustyö itsessään on mielestäni onnistunutta. Laatat eivät pykällä ja leikkaukset ovat siistejä. Myös saumaukset ja silikonivedot on tehty hyvin ja tarkalla silmällä. Vain siellä täällä laatoissa havaittavat mustat naarmun näköiset raidat ihmetyttävät, ja saavat emännän ottamaan hieman lukua.

Maaliseinien kolhuista narisinkin jo eilen, sillä viimeisen päälle maalatut tehosteseinät ovat saaneet kalustevaiheessa ikäviä kolhuja. Samaa on nähtävissä valkoisissakin seinissä, mutta valkoisessa ei ihan joka naarmu näy yhtä terävänä kuin tummanharmaissa. Talon tasote- ja maalaustyöt ovat kallein ulkopuolisella teetetty työvaihe talossa, ja panimme juuri maksuun 23 000 euron laskun. Näinpä iso summa vetää nutturaa hieman tiukalle. Näin kallista ulkopuolisella teetettyä työtä ei saa sössiä.

Kalusteissa mietytyttää tavaroiden suojaus. Ovien suojamuovit ovat repaleisia ja naarmuisia, mikä saa minut pelkäämään, että kaapistot ovat tuskin säästyneet kolhuilta nekään. Pelon sekaisin tuntein odotan aikaa, jolloin suojamuovit poistetaan. En jaksa uskoa, että ovet ovat säilyneet aivan priima-kunnossa.

Koska kalusteseinästä puuttuivat ensimmäisen asennusmiehen jäljiltä ilmanottoaukot, on ne jouduttu tekemään jo tehtyä purkamalla ja maalia paikkaillen.  Paikkaukset eivät tule menemään tässä hallituksessa kyllä läpi, sen verran on moitteita paikkauksissa. Meidän ammattitasoittajat ja maalaajat olivat ehtineet tehdä kalusteseinän pinnat viimeisen päälle (Järvelän tasote). Jopa oikaisten ja tasotaen reilulla kädellä kohtia, jotka olivat kalustefirman asennusmiehiltä jääneet kieroiksi. Näet kalustefirman asentaja tuli tekemään kyseisen kalusteseinän etukäteen tasoite- ja maalaustöitä varten. Tuolloisissa työohjeissa ei ollut kuitenkaan mitään mainintaa ilmanottoaukoista, eikä hän niitä silloin myöskään tehnyt. Nyt kertaalleen viimeistelty kalusteseinä on kokenut pakolliset muutokset, kuten kodinkoneiden ilmanottoaukkojen teon, mutta ikävä kyllä saanut kolhun, jos toisenkin.

Alla kuvassa alaosaan jälkikäteen tehdyt ilma-aukot kodinkoneille.

081-normal.jpg

Yläpuolen jälkikäteen tehdyt ilmanottoaukot

066-normal.jpg

Ja esimerkki maalikolhuista seinissä

038-normal.jpg

 

Joku kotva sitten oli nastaa saada apukäsiä työmaalle. Nyt ärsyttää, kun niitä vihdoin on. Narisen miehelleni, että miksei hän huomauta ystävällisesti tässä vaiheessa kun huomaa joidenkin asioiden raksalla olevan hazardialttiita povaten jälkikorjauksia. Minusta seiniä vasten ei saisi pinota mitään, kun nyt niitä vasten nojailevat niin isot liukkarit, levyt ja monet muut kalusteasennuksen tavarat. Mies ei halua olla valittamassa kaikesta, ja mieluummin reklamoi lopussa. Mulle tämä ei mene jakeluun. Miksei mieluummin välttää parhaansa mukaan isoimmat kolhut, kenties säästyä niiltä suuremmilta ilman jälkikorjauksia. Nimittäin se, että viimeisen päälle tehty pinta saadaan yhtä hyväksi kuin se alkujaan oli, ei synny paikalliskittauksella ja maaliläntin suhaisemisella juuri siihen kohtaan. Tarvitaan kyllä paljon parempaa korjaustyötä, jotta siitä saadaan taas yhtä priimaa.

Ymmärrän kyllä, että on kurjaa huomauttaa toisten työnjäljestä töiden ollessa vielä kesken. Asennusmiehet ovat vieläpä tosi asiallisia ja ystävällisiä. Itse kalustetyö näyttää hyvältä sekin. Juuri se, mitä ovat tulleetkin tekemään. Mutta jos työmiehet tekevät työtä odottaen, ettei meillä ressata pikku naarmuista, voi loppusaldo olla mielestäni entistä ikävämpi. Ainakin nyt tilanne enteilee moista ja jo tehdyt paikkaukset näyttävät lähinnä surkeilta. Ehkä tosin ajattelevat niin itsekin ja finistelevät jossain vaiheessa vielä paremmin. Toivottavasti! Eikä kalusterungon ilma-aukkojen teko jälkikäteen ole ollut heillekään mitään nastaa puuhaa. Lähinnä purkutyötä.

Silti, asioista voi sanoa ja keskustella nätisti ennen kuin tulee isompia ongelmia. Mies on hyvä vyöryttämään valittajan roolin mulle, kun minun sanomisen kynnys ylittyy aina aikaisemmin kuin hänen. Minäkään en kuitenkaan halua olla aina se, joka niistä ikävistä asioista sanoo. Mies on myös enemmän läsnä työmaalla ja valvomassa meininkiä. Joutaisi sanomaan eikä odottamaan sinne, että vaimo tulee pahanilmanlintuna paikalle. Ärsyttävää olla pahanilman haaskalintu.

No, laatta- ja kalustemurheiden lisäksi ulko-oven listoitukset ovat lauenneet. Kaskipuun ulko-oven pitäisi olla hyvin kosteutta kestävä, mutta jostain syystä ovessa olevien vaakalasien ympäryskehykset ovat paenneet jiireistään. Häätyy panna viestiä pian Kaskipuullekin. Domuksen avattavien ikkunoiden välissä olevat listat ovat niin ikään irtoilleet ja niistäkin on pitänyt tehdä reklamaatiota. Aiemmin jouduimme vaihdattamaan ison ikkunalasin kahteen otteeseen lasihalkeamien takia. Ärsyttäviä juttuja, mutta onneksi reklamaatiot ovat hoituneet toistaiseksi hyvin.

Summa summarum. Sisätyövaiheen luulisi olevan mukavaa ja innostavaa, mutta tänään raksauupumuksen keskellä minusta tuntuu, että tämä on kaikista ärsyttävintä aikaa. Tuskin mikään työmaa sujuu mutkitta ja osamme olemme mekin matkan varrella saaneet, mutta näin loppumetreillä soisi ikäviä yllätyksiä tulevan mahdollisimman vähän. Toleranssi kestää vastoinkäymisiä alkaa olla yli vuoden rakentamisen jälkeen surkeasti finaalissa. Toivotaan siis, että nämä pienet harmistukset saadaan kuntoon ja tämäkin perhe saa elokuun lopussa mööpelinsä pesään.